Boeken

Voigt, C.C, C. Azam, J. Dekker, J. Ferguson, M. Fritze, S. Gazaryan, F. Hölker, G.
Jones, N. Leader, D. Lewanzik, H.J.G.A. Limpens, F. Mathews, J. Rydell, H. Schofield,
K. Spoelstra, M. Zagmajster, 2018. Guidelines for consideration of bats in lighting
projects. EUROBATS Publication Series No. 8. UNEP/EUROBATS Secretariat, Bonn,
Duitsland.  Available from: (pdf)

 

L. Rodrigues,, L. Bach,, M J. Dubourg-Savage,, Branko Karapandža, D. Kovac, T. Kervyn, J. Dekker, A. Kepel, P. Bach, J. Collins, C. Harbusch, K. Park, B. Micevski & J. Minderman, 2015. Guidelines for consideration of bats in wind farm projects – revision. Eurobats Publication Series No.6. Eurobats, Bonn.

[download hier]

Bevers (Jasja Dekker & Stefan Vreugdenhil, 2012).

Zoogdiervereniging en KNNV Uitgeverij.

Het gaat goed met de bever in Nederland. In veel natte gebieden kun je zijn karakteristieke knaagsporen tegenkomen, van Biesbosch tot Gelderse poort en zelfs tot in Drenthe.

Het boek Bevers vertelt het verhaal van deze indrukwekkende landschapsarchitecten. Hoe is het de bevers vergaan sinds de eerste herintroducties in de jaren 80? Hoe leven ze, hoe drukken ze hun stempel op het landschap, en wie zijn daar minder blij mee?

Dit boek is uitverkocht!

Wilde zwijnen (Geert Groot Bruinderink & Jasja Dekker,  2010). Zoogdiervereniging & KNNV Uitgeverij, Zeist.

 

“Hij heeft slagtanden, een borstelige vacht en gespleten hoeven. Maar hoeveel weten we nu eigenlijk van dit dier, vroegen de auteurs van Wilde Zwijnen zich af? Horen deze wroeters wel of niet thuis in de Nederlandse natuur?”

Het boek ‘Wilde zwijnen’ belicht objectief de positieve en negatieve kanten. Dit rijk geïllustreerde boek verhaalt in begrijpelijke taal over thema’s als populatiedynamiek, ziekten en landbouw. De hoofdstukken zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden afgewisseld door interviews met personen die een bijzondere relatie hebben met het wilde zwijn, zoals een faunabeheerder, een zwijnenspotter en een jachtopziener.

Dit boek is uitverkocht!

Wilde konijnen (Marijke Drees,  Heleen Goddijn, Sim Broekhuizen & J Dekker, 2007).
Zoogdiervereniging VZZ & KNNV Uitgeverij, Zeist.

Bij de konijnen af! Iedereen kent de uitdrukking, maar hoe zit het in het echt? De beroemde natuurkenner Jac. P. Thijsse schreef: ‘Wij moeten ons nog eens bezinnen op de konijntjes en hun plaats in het Nederlandsch landschap […] Wel, wat zou daarover een prachtig boek te maken zijn.’

De makers van dit boek gingen de uitdaging van Thijsse aan. Ze zijn erin geslaagd een informatief en boeiend boek samen te stellen dat antwoord geeft op vragen als: Waar komen konijnen vandaan? Wat hebben ze voor effect op het landschap? Waarom eten ze hun eigen keutels op? Zijn ze zo aardig als ze eruit zien en doen ze aan geboortebeperking?

Van dit boek heb ik nog enkele exemplaren te koop, op aanvraag.

Rabbits, refuges and resources. How living in burrows affects foraging of herbivores (Jasja Dekker, 2007). Proefschrift. Wageningen University, Wageningen.

Mijn proefschrift, over spatial resource ecology en konijnen.

download pdf