Vleermuiskasten en insecten

Vleermuizen eten nachtactieve insecten, en dat kan gunstig zijn voor tuinders. Niet alleen voor hobbytuinders, maar ook voor professionals. Bijvoorbeeld in de Ebro-Delta.

Rijstverbouwer in Ebro-delta. Foto CC by CalafellValo

Een vleermuisonderzoeker heeft eens nagerekend dat de “Mexican free tailed bat” in de VS de boeren miljoenen aan bestrijdingsmiddelen bespaard door het eten van motten. Hetzelfde principe speelt in Europa: na plaatsen van vleermuiskasten in 100 ha rijstvelden in de Ebro-delta (zie o.a. Biological Conservation 128: 223 –230) werden deze door 4500(!) kleine dwergvleermuizen bezet. Deze vleermuisjes vingen zo veel rijstboormotten Chilo suppressalis, dat de rijstboeren konden afzien van inzet van insecticiden. Boeren blij, vleermuisliefhebbers blij, vleermuizen en natuur blij, alleen de rijstboormot niet.

Kunnen we Nederlandse vleermuizen ook zo gericht inzetten als biologische bestrijders? Tijd voor een veldproef!