Artikel over Scholtengoederen

Hieronder een kort artikel over de juweeltjes rond Winterswijk dat ik schreef voor Stichting het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

“Dat is nu typisch Winterswijk: hier door de beek afgezette klei, tien meter verder dekzand. In de lente staat het hier vol sleutelbloemen.” zegt Jan Naaldenberg, boswachter bij Geldersch Landschap en Gelderse Kasteelen. Bij het Masterveld wandelen we vanaf de weg een pad in, een groene specht vliegt voor ons uit. We lopen tussen een grasland links en een heg rechts, langs een oude kronkel van een beek, een eikenbosje door en ineens sta ik verrast voor een heideveld, omzoomd door bomen. Jan wijst me op vier reeën die wat verlegen een weitje verder vluchten. Verderop staat een imposante boerderij met een korenspieker, een voorraadschuur voor het graan.

Coulisselandschap
De streek rond Winterswijk is een uniek landschap: grote boerderijen, de scholtengoederen, liggen te midden van graslanden, akkers en beekjes, van elkaar gescheiden door bomenlanen en heggen. Door die lanen en heggen geeft dit “coulisselandschap” zich stukje bij beetje aan de wandelaar of fietser bloot met steeds een ander doorkijkje. Op landgoed Gossink spreek ik een wandelaar aan. Hij is een Winterswijker en draagt dezelfde naam als het landgoed. Dat komt in deze streek vaker voor. Gossink wandelt er graag. “Ik ben in twee minuten in het bos. Omdat de hond al oud is loop ik een klein rondje, maar in het weekend lopen we net zo goed twee uur. En dat allemaal zo dicht bij huis”.

Leven in de brouwerij
Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen beheert in de Oost- Achterhoek grotere en kleinere stukjes natuur- en landbouwgronden met maar liefst 18 boerderijen. “Het zijn stuk voor stuk juweeltjes. We sluiten ze niet af met hekken en borden, maar ze blijven opengesteld en in gebruik. Natuurbeheer doen we goed, maar we zijn ook een goede cultuurbewaarder. De boeren hebben het hier mooi gemaakt en dat willen we zo proberen te houden. Als het even kan moet er leven in de brouwerij blijven: koeien of schapen in de wei, en mensen in de boerderijen”.

Hesselink
Een mooi voorbeeld van die werkwijze is scholtengoed Hesselink. Deze grote boerderij met stallen is na een fraaie restauratie nu in gebruik als zorgboerderij. De gebruikers leggen de tuin om de gebouwen verder aan en zorgen voor het scholtengoed. “Als Winterswijker mag je geweldig trots zijn dat zoiets hier is gerealiseerd” vindt Jan. Het terrein ligt aan de grens met Duitsland, waar een smokkelaars-wandelpad is aangelegd. Vanaf de hoeve lopen we naar de grens, en ik stap een paar keer Duitsland in en uit, langs de meer dan 250 jaar oude grenspaal. “100 jaar geleden was je door de komiezen op de korrel genomen” waarschuwt Jan. De komiezen waren de douanebeambten die tot 1995 de smokkelaars moeten grijpen. De boswachter van Geldersch Landschap kan boeiend vertellen, alleen onze tijd is op. Jan drukt me op het hart over een paar weken terug te komen om mooie voorjaarsbloemen, sleutelbloemen en klokjesgentianen, te komen kijken. “Winterswijk is altijd je reis waard”. Hij heeft gelijk.

Als Gelderlander met een hart voor de natuur steun je natuurlijk Gelders landschap door lid te worden. Kan voor € 2,50 per maand!  www.mooigelderland.nl