Europese vleermuizentrends – rapport

Vandaag kwam het rapport uit van het project “A prototype European bat indicator”. In dit project combineerden de Zoogdiervereniging, het CBS Bat Conservation Trust en 8 andere partners hun telgegevens van overwinterende vleermuizen tot een Europawijde trend of population indicator. Dit prototype indicator geeft aan dat de stand zich langzaam maar zeker herstelt. Mede dankzij bescherming van vleermuizen en hun verblijfplaatsen!

De gegevens voor het onderzoek komen van vleermuisonderzoekers in Hongarije, Letland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije, Nederland, de UK en de Duitse deelstaten Beieren en Thüringen. Vrijwilligers telden gedurende enkele decennia vleermuizen in 9000 overwinteringsplekken, zoals grotten en kelders.

Vale vleermuis, Polen.
Vale vleermuis, Polen.

Intussen werkt Batlife Europe aan een vervolgproject, waarbij we nog meer partners bij elkaar brengen en nog meer expertise en gegevens samenbrengen: uit  Scandinavië en de Balkan bijvoorbeeld.

Zie ook:
Het rapport op de site van het Europees Milieu Agentschap (EEA).
Het Natuurbericht over dit onderzoek.
National Geographic over dit onderzoek.