Edelherten op de kaart

Niet op de menukaart, maar op de kaart als in ‘afgebeeld op een gemodelleerde weergave van een deel van het aardoppervlak’.  Voor en met ARK Natuurontwikkeling volgde ik het terreingebruik van vier van de in het Groene Woud uitgezette edelherten.

Dat volgen gebeurde met GPS halsbanden. Elk uur wordt een positie doorgeseind naar een server. Mijn taak was die gegevens uit te lezen, in een goed format te gieten, en te verwerken tot inzichtelijke kaarten, tabellen en grafieken. Vervolgens hebben Bram Houben van ARK en ik al die gegevens verwerkt tot een bondige rapportage over het eerste halve jaar.

Doel was vaststellen waar de dieren leefden, welk deel van het gebied en welke habitats ze gebruikten, of ze het ecoduct goed gebruikten, en hoe al die zaken veranderden in verschillende fasen van het hertenleven. Het rapport download je hier (5 Mb, mail me voor een high-resolutie versie). Een samenvatting vind je bij dit natuurbericht.

Komende maanden wordt de analyse uitgebreid tot het hele eerste jaar, en op een aantal punten verbeterd en verfijnd. Immers, dit soort analyses roepen altijd interessante nieuwe vragen op!